HSE
وجود خطرات و عوامل زیان آور گوناگون در کارگاههای ساختمانی، این صنعت را به یکی از مخاطره آمیزترین صنایع در سطح دنیا تبدیل نموده است. در کشور ما نیز رتبه اول حوادث ناشی از کار به این صنعت اختصاص دارد.
بر اساس آمار ارائه شده از سوی سازمان پزشکی قانونی کشور، در سال 1394 یک هزار و 994 نفر در حوادث ناشی از کار جان خود را از دست داده اند. بر پایه گزارش همین سازمان، درگیری با ماشین آلات، ریزش آوار و گودبرداری، سقوط از ارتفاع، سقوط اشیاء و انفجار به عنوان مهم ترین عوامل وقوع حوادث ساختمان سازی کشور شناخته می شوند.
همچنین عدم تهیه و استفاده از وسایل حفاظت فردی، بی احتیاطی حادثه دیده، عدم نظارت کارفرما، نقص فنی بالابر، اعمال روش کار ناایمن، نبود مهارت لازم برای انجام کار و استفاده از ابزار کار نا ایمن نیز از مهم ترین دلایل خطاهای انسانی در بروز حوادث ناشی از کار در پروژه های ساختمانی کشور است.
طبق آمارهای سازمان پزشکی قانونی، به طور متوسط در هر سال 963 نفر و روزانه 7/2 نفر بر اثر حوادث کار در کشور جان خود را از دست می دهند. بر اساس آمار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سال 92 حدود 48 درصد حوادث در بخش ساختمان اتفاق افتاده است که 85 درصد علل حوادث ناشی از کار انسانی و عدم رعایت ایمنی است. همچنین 50 درصد عوامل حادثه ناشی از عدم نظارت است. در یک مقایسه آماری می توان گفت 32 درصد حوادث در بخش ساختمان اتفاق افتاده که در سال گذشته این میزان به 48 درصد رسیده است.
عواملی مانند فقدان آموزش کارگران، نبود امکانات ایمنی همچون لباس مناسب، کلاه، دستکش، کمربند و غیره، ساعات کار طولانی عدم امنیت شغلی را به دنبال دارد و باید با بازنگری جدی در نحوه فعالیت کارگاه های ساختمانی مورد اصلاح قرار گیرد.
یکی از مهمترین آیین نامه های موجود در این بخش که شامل 9 فصل و 329 ماده است به استناد مواد 85 و 86 قانون کار در اردیبهشت ماه سال 81 تدوین شده که هدف اصلی آن "پیشگیری از حوادث منجر به صدمات و خسارات جانی و مالی در عملیات ساختمانی و تامین ایمنی و حفاظت نیروی انسانی شاغل در کارگاه های ساختمانی" اعلام شده است، اما این آیین نامه همچنان ناقص اجرا می شود.
با رعایت آئین نامه های HSE در کارگاه های ساختمانی، علاوه بر پیشگیری از حوادث و بیماری های شغلی، به دستاوردهای مهم دیگری همچون افزایش بهره وری، تامین آسایش خاطر، کاهش ریسک، بالا بردن کیفیت و کاهش اثرات مخرب زیست محیطی می توان نایل آمد.
فهرست مهم ترین دلایل وقوع حوادث ناشی از کار ساختمانی:
- درگیری با ماشین آلات
- ریزش آوار و گودبرداری
- سقوط از ارتفاع
- سقوط اشیاء
- انفجار
شایع ترین خطا های انسانی:
- عدم تهیه و استفاده از تجهیزات حفاظت فردی
- بی احتیاطی حادثه دیده
- عدم نظارت کارفرما
- نقص فنی بالا بر
- انجام روش کار نا ایمن
مهم ترین حوادث در ساختمان سازی:
- فوت افراد
- نقص عضو حادثه دیده
- شکستگی اندام
- سایر مصدومیت ها